Ξεκίνησαν τα μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Εθνικός Κήρυξ

Ομαδική φωτογραφία μετά το πρώτο μάθημα Βυζαντινής Αγιογραφίας. (Στο βάθος διακρίνονται:) Ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η Αμαλία Μπουρνιά, ο Μιλτιάδης Αφεντούλης και μαθητές του προγράμματος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση: Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας, π. Γεδεών Βαρύτιμος (Fr. Gedeon Varytimos), τέλεσε τον Αγιασμό. Στη συνέχεια, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία όλων, με την ευκαιρία του νέου προγράμματος Βυζαντινής Αγιογραφίας: «Προσπαθούμε να φέρουμε αυτήν την ιστορική κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκεί πραγματικά που της αξίζει. Να […] καταφέρουμε να γίνουμε παράδειγμα…»

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εν λόγω Κοινότητα γίνεται πλέον, γνωστή για όσα πετυχαίνει, ο π. Γεδεών είπε ότι αυτό οφείλεται στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται και σε όλους, όσοι υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια της Κοινότητας, μέσω των μαθημάτων Βυζαντινής Αγιογραφίας, των κοινοτικών εκδηλώσεων ή και της συντήρησης των αγιογραφιών που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο π. Γεδεών ευχαρίστησε τον αγιογράφο, κ. Μιλτιάδη Αφεντούλη (Miltiadis Afentoulis). Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι ο κ. Αφεντούλης έχει δείξει το πόσο καλός είναι στη δουλειά του και όταν κανείς αγαπάει τη δουλειά του, φαίνεται πιο όμορφο το αποτέλεσμα: «Και το αποτέλεσμα εμείς το έχουμε δει ήδη επάνω στην Εκκλησία. Είμαι σίγουρος ότι θα δείτε και εσείς αποτελέσματα στα μαθήματα που θα σας κάνει.[…] Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, γιατί όλο αυτό το κάνει χωρίς να έχει κανένα κέρδος. Το κάνει, γιατί αγαπάει την Εκκλησία, αγαπάει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.»

Ο π. Γεδεών ευχαρίστησε την ταμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και υπεύθυνη του προγράμματος Βυζαντινής Αγιογραφίας, κα Αμαλία Μπουρνιά (Amalia Bournias): «Ευχαριστώ […] και την Αμαλία, η οποία είναι καινούρια στο [Εκκλησιαστικό] συμβούλιο, παλαιά στην Κοινότητα […] και ήταν μία δική της ιδέα να ξεκινήσει κάτι τέτοιο […], στην Ενορία μας […].»

Η κα Μπουρνιά καλώς όρισε όλους στην Κοινότητα: «…Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πραγματικά που εγγραφήκατε σε αυτό το μάθημα Βυζαντινής Αγιογραφίας. [….] Ανυπομονώ […] να μοιραστούμε αυτήν την υπέροχη εμπειρία μαζί σας.»

Η κα Μπουρνιά ευχαρίστησε τον π. Γεδεών για την αμέριστη υποστήριξή του, καθώς και τον κ. Αφεντούλη: «Σας ευχαριστούμε πολύ […] που δωρίζετε τον χρόνο σας και το ταλέντο σας για να μας διδάξετε σε αυτήν την τάξη, αυτό το είδος τέχνης, το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε και […] οι νεότερες γενιές μας, να το διδαχθούν επίσης. […] Είναι μέρος του πολιτισμού μας και της θρησκείας μας.» Κάλεσε δε όλους όσοι επιθυμούν να δουν την καλλιτεχνική εργασία του κ. Αφεντούλη, να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό, μετά το μάθημα.

Παρουσιάζοντας τον διδάσκαλο Βυζαντινής Αγιογραφίας, η κα Μπουρνιά είπε: «Ο κ. Αφεντούλης είναι πολυβραβευμένος, δεύτερης γενιάς αγιογράφος, αφοσιωμένος στη βυζαντινή τέχνη. Μυήθηκε στη Βυζαντινή Αγιογραφία από τον πατέρα του, έναν καταξιωμένο αγιογράφο, τον Βασίλειο Αφεντούλη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει φιλοτεχνήσει σημαντικό αριθμό Ελληνορθόδοξων Ναών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εικαστικές εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο. Το καλλιτεχνικό του εργαστήρι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.»

O κ. Αφεντούλης είπε: «Είναι μεγάλη μου τιμή, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν, το π. Γεδεών για την τιμή που μου έκανε και την κα Αμαλία [Μπουρνιά], η οποία έχει ευαισθησίες πολύ μεγάλες εικαστικές και πραγματικά είναι σπάνιο να βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι κοντά μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Αφεντούλης, αναφέρθηκε στον πατέρα του, Βασίλειο Αφεντούλη, ο οποίος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και διατηρούσε εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας. Εκεί, όπως είπε, γνώρισε – μεταξύ άλλων – τον αγιογράφο, Φώτη Κόντογλου, ο οποίος καταγόταν από το Αιβαλή.

Μιλώντας για τη Βυζαντινή Αγιογραφία, ο κ. Αφεντούλης είπε ότι πρόκειται για μια παραδοσιακή τέχνη με καταβολές από την αρχαία Ελλάδα, η οποία συμβολίζει την αγιοπρέπεια και τη ζωή των Αγίων. «Όλα έχουν ένα νόημα, τίποτα δεν γίνεται στην τύχη…», τόνισε, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να προσεύχονται και να διαβάζουν τον βίο των Αγίων πριν ξεκινήσουν να αγιογραφούν. Τέλος, ανέφερε ότι η αγιογραφία είναι μια πάρα πολύ ωραία, πνευματική απασχόληση.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Posted in Δημόσιες εμφανίσεις, Επικαιρότητα, Τύπος.