Εορτή Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Μπρονξ, χοροστατούντος του Αρχ/που Ελπιδοφόρου (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, Αρχιμ. π. Μάξιμος Πολίτης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 28 Ιουνίου 2020 στην Κοινότητα Αγίου Πέτρου του Απόστολου στο Μπρονξ (3245 Kingsbridge Ave, Bronx, NY 10463). Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μετ’ Αρτοκλασίας, συνοδευόμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Πολίτη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον π. Χρήστο Πάππα, τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, τον π. Γεώργιο Καζούλη, τον Αρχιδιάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη και Διάκονο, Μιχαήλ Γιαβρή.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε για δεύτερη φορά στην εν λόγω Κοινότητα και απηύθυνε τις θερμές ευχές τους προς τους πιστούς.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε περιστατικά από τον βίο του Αγίου Πέτρου, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του και την ανθρώπινη φύση του: «Βλέπετε τι ανθρώπους διάλεξε ο Χριστός […], για να διδάξουν την πίστη και τη σωτηρία σε όλον τον κόσμο. […] Τους ψαράδες […]. Και αυτούς τους ανθρώπους, ο Κύριος τους κάλεσε να αλλάξουν όλον τον κόσμο. Και τον άλλαξαν! Σήμερα, […], εδώ, μακριά στη Νέα Υόρκη, που είμαστε, έχουμε την εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου. Σε αυτόν προσευχόμαστε, σε αυτόν απευθύνουμε τις δεήσεις μας, αυτόν παρακαλούμε να μας βοηθήσει και σε αυτόν αφιερώσαμε αυτήν την τόσο ωραία και περιποιημένη και νοικοκυρεμένη Εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε ότι οι Απόστολοι έγιναν, δεν γεννήθηκαν Απόστολοι: «Πώς γίνεται κανείς Απόστολος; Πώς γίνεται άνθρωπος του Θεού; Γίνεται με τη χάρη του Θεού. Ο,τι και να κάνουμε, όσες καλοσύνες και να κάνουμε, όσες ευεργεσίες και να κάνουμε, εάν ο Θεός δεν στείλει το Αγιο του Πνεύμα επάνω μας […], τότε οι κόποι μας […] πάνε χαμένοι».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μετ’ Αρτοκλασίας, συνοδευόμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Πολίτη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον π. Χρήστο Πάππα, τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, τον π. Γεώργιο Καζούλη, τον Αρχιδιάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη και Διάκονο, Μιχάηλ Γιαβρή. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προέτρεψε τους πιστούς να βοηθούν και να δείχνουν αγάπη προς τους συνανθρώπους τους, παραμένοντας, ταπεινοί: «Για αυτό, […] θα προσπαθήσουμε, θα παλέψουμε, να κάνουμε όσο μεγαλύτερη καλοσύνη μπορούμε, [….] αλλά ποτέ να μη σκεφτούμε ότι ‘τώρα εγώ τα έκανα όλα αυτά – δικαιούμαι!’ Δεν δικαιούμαστε τίποτα! Ο,τι και να κάνουμε είναι γιατί χρωστάμε να το κάνουμε και ό,τι και να κάνουμε είναι λίγο ενώπιον του Θεού. Αυτό το πνεύμα να έχουμε και με αυτήν την προαίρεση να κινούμαστε και να ζητούμε πάντοτε […] τον φωτισμό του Θεού για να μας δείχνει το σωστό και να μας κρατάει ταπεινούς… […] Να θυμόμαστε πάντα τις αμαρτίες μας και τα ελαττώματά μας […] να μη γινόμαστε υπερήφανοι άνθρωποι, αλλά να ζητάμε πάντοτε τη χάρη και το έλεος του Θεού, όπως έκανε ο Απόστολος Πέτρος…».

Ο π. Μάξιμος Πολίτης ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας, Σεβασμιώτατε Πάτερ μας ενθαρρύνει, μας δυναμώνει και απηχεί τα λόγια του Χριστού προς τον προστάτη μας Αγιο Πέτρο: ‘επί ταύτ? τη πέτρ? οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και’, ας το αλλάξουμε λίγο, ‘ούτε πύλαι άδου, ούτε coronavirus, ούτε ταραχές, κατισχύσουσιν αυτής’. Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις, και με αίσιες φωνές, απευθύνουμε στην Σεβασμιότητά Σας, αλλά και στην αγαπητή εν Κυρίω Συνοδεία Σας το ‘ως ευ παρ?στητε’, Καλώς ήλθατε, Σεβασμιώτατε».

Στιγμιότυπο από την παράθεση του δείπνου που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα «Στηβ Ζερβούδης». Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κώστας Μαλωνούκος, και τα μέλη, η πρόεδρος της φιλόπτωχου «Η Αγία Ελπίς», Δώρα Κεχαγιά, και τα μέλη, επιμελήθηκαν την παράθεση του δείπνου που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα «Στηβ Ζερβούδης».

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στυλιανός (Στηβ) Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας, ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Γιώργος Κίτσιος, ο αγιογράφος του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου, Μιλτιάδης Αφεντούλης και άλλοι.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Posted in Δημόσιες εμφανίσεις, Επικαιρότητα, Τύπος.