O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην Κοινότητα Αποστόλου Πέτρου στο Μπρονξ

O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην Κοινότητα Αποστόλου Πέτρου στο Μπρονξ

O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην Κοινότητα Αποστόλου Πέτρου στο Μπρονξ

0

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Photos: GANP/Dimitrios Panagos

Ποιμαντορική επίσκεψη στην κοινότητα του Αποστόλου Πέτρου στο Μπρονξ, με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό των ονομαστηρίων της, πραγματοποίησε την Κυριακή 2 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Ορθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας συμπαριστάμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Πολίτη και τον διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησε υποδειγματικά ο ιεροψάλτης του ναού Εμμανουήλ Αναστασίου.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Αρχιεπίσκοπος θυμήθηκε την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το ναό του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, “έναν μάλλον πολύ πενιχρό ναό, πάρα πολύ μικρό και ασήμαντο για έναν πολύ μεγάλο Απόστολο” και είχε πει τότε στους ενορίτες ότι “για έναν πρωτοκορυφαίο Απόστολο πρέπει να έχουν και έναν αντίστοιχο ναό”.

Ηταν τότε που για τις λατρευτικές ανάγκες της κοινότητας είχε μετατραπεί σε ναό η κοινοτική αίθουσα η οποία είχε ήδη ανεγερθεί μαζί με το κοινοτικό γραφείο και τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι εργασίες όμως για την οικοδόμηση του ναού έμειναν στο σκελετό του κτηρίου λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν “έγινε το θαύμα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, καθώς το 2011 οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι και τον επόμενο χρόνο, στις 29 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο ναό. Τα θυρανοίξια του ναού τέλεσε το Σεπτέμβριο του 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Καταλυτικός στην πορεία του έργου ήταν ο ρόλος του τότε ιερατικώς προϊσταμένου π. Νικολάου Σωτηρόπουλου, του επιχειρηματία Στυλιανού (Στηβ) Ζερβούδη που πέρα από τη χρηματική υποστήριξη, ανέλαβε και την επίβλεψη του έργου, καθώς και του αρχιτέκτονα – πολεοδόμου Γιώργου Κίτσιου, – -, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη εκπόνησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και της εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη των εργασιών.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή και την προσωπικότητα του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου.

“Ηταν ένας απλός άνθρωπος, αλλά ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να ακολουθήσει τον Υιό του Θεού και να επιδοθεί σ’ αυτό το μεγάλο έργο που λέγεται αποστολικό έργο, που είναι έργο προσφοράς του Ευαγγελίου και θεραπείας”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων “ήταν τέτοια η δύναμη η θαυματουργική του Πέτρου ώστε οι άνθρωποι έλεγαν πως ακόμα και αν περάσει πάνω μας η σκιά του θα μας θεραπεύσει”.

“Οσο μελετούμε τη ζωή του Πέτρου, διαπιστώνουμε ότι είναι μια μοναδική προσωπικότητα, ένας συνδυασμός ανθρώπου δυναμικού, θαρραλέου, ευαίσθητου, ο οποίος όμως είχε και την αδυναμία του, δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση μιας ερώτησης, αν είναι μαζί με τον Χριστό. Στην προσωπικότητα του Πέτρου βλέπουμε ακριβώς το ανθρώπινο στοιχείο, αλλά βλέπουμε τι έγινε αυτός ο ίδιος μετά τη λήψη του Αγίου Πνεύματος και τις χάριτος του Θεού”, κατέληξε.

Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα που φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της κοινότητας Στυλιανού (Στηβ) Ζερβούδη.

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κώστας Μαλωνούκος λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή η παρουσία του στην ενορία του Αγίου Πέτρου και υποσχόμενος ότι “θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να κάνουμε πρώτη την ενορία μας που είναι αφιερωμένη στον πρωτοκορυφαίο Απόστολο”.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη.

Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν ο κ. Στηβ Ζερβούδης με τη σύζυγό του Αγγελική, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Κίτσιος, ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και ο αγιογράφος του ναού Μιλτιάδης Αφεντούλης.

Η κοινότητα του Αγίου Πέτρου ιδρύθηκε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και είναι -μαζί με την κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Ντάνβιλ της Βιρτζίνια (Μητρόπολη Νέας Ιερσέης)- οι μόνες δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι αφιερωμένες μόνο στον Απόστολο Πέτρο.

Σύμφωνα με το σύντομο ιστορικό που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της, η ενορία του Αγίου Πέτρου ξεκίνησε ως ένα παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων στο Μανχάτταν και έγινε ξεχωριστή κοινότητα χάρη στη ραγδαία αύξηση των μελών της. Οι λειτουργίες τελούνταν αρχικά στο Καθολικό Σχολείο “St. John’s”. Ως πρώτος ιερέας αναφέρεται ο π. Χαλκιάς και ως πρώτος πρόεδρος ο Χρήστος Χόντρης. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο με διευθύντρια την Ευδοξία Λεβεσάνου, της οποίας το όνομα φέρει τιμητικά σήμερα. Το 1995 η κοινότητα προχώρησε στην αγορά του ακινήτου στην παρούσα τοποθεσία, το οποίο και κατεδάφισε προκειμένου να ανοικοδομηθεί ο νέος ναός.

Πρόεδρος της δραστήριας Φιλοπτώχου Αδελφότητας είναι η κ. Σοφία Μπουρδούβαλη, ενώ διευθύντρια του σχολείου η κ. Σοφία Σοφίλλα.

ΠΗΓΗ: Greek News Online

Posted in Δημόσιες εμφανίσεις, Επικαιρότητα, Τύπος.