Συνέντευξη του Μιλτιάδη Αφεντούλη στο New Greek TV (NGTV)

Ποια είναι η αυθεντική εικόνα της Αναστάσεως;

Αριστερά, η δυτικότροπη απεικόνιση της Αναστάσεως. Δεξιά, η Εις Άδου Κάθοδος, δια χειρός Μιλτιάδη Αφεντούλη.Αριστερά, η δυτικότροπη απεικόνιση της Αναστάσεως. Δεξιά, η Εις Άδου Κάθοδος, δια χειρός Μιλτιάδη Αφεντούλη.

Ποια είναι η αυθεντική εικόνα της Αναστάσεως;  Γιατί δεν συναντάμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες την – κλασική – απεικόνιση του Χριστού που “ίπταται” πάνω από τον Τάφο, “τυφλώνοντας” τους Ρωμαίους στρατιώτες;  Ο Αγιογράφος Μιλτιάδης Αφεντούλης, απαντά στα σχετικά ερωτήματα, τονίζοντας παράλληλα τις διαφορές ανάμεσα στην Βυζαντική και την Δυτική Τέχνη.

 

Κύριε Αφεντούλη, είναι η πραγματική ορθόδοξη αναστάσιμη εικόνα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Η εικόνα με τίτλο «Εις Άδου Κάθοδος» είναι η πραγματική απεικόνιση της Αναστάσεως στη βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία. Στη συγκεκριμένη εικόνα, ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται με τις ουλές στα χέρια και στα πόδια, πατάει στις σπασμένες πόρτες του άδη, τις οποίες συντρίβει και συνανιστά τον Αδάμ και την Εύα από τις πύλες του άδη, ώστε να τους λυτρώσει από τη φθορά και το θάνατο που επέφερε το προπατορικό αμάρτημα: «Θανάτω θάνατον πατήσας» (εκκλησιαστικός ύμνος) και «Εσκύλευσε τον άδην ο κατελθών εις τον άδην. Επίκρανεν αυτόν, γευσάμενον της σαρκός αυτού» (Άγιος Χρυσόστομος).

Η εικόνα της Ανάστασης του Χριστού, όπου ίπταται και κρατάει ένα λάβαρο, είναι σύμφωνη με την Ορθοδοξία ή όχι;

Στις θρησκευτικές ζωγραφιές της Δύσης, ο Ιησούς εγείρεται από τον τάφο, χωρίς να δηλώνεται ότι μαζί του συνανίσταται η ανθρωπότητα που εκπροσωπείται στη βυζαντινή αγιογραφία από τον Αδάμ και την Εύα, ενώ παράλληλα παραλείπεται το μήνυμα της συντριβής της εξουσίας του Άδη και της κατάργησης των έργων του, δηλαδή της φθοράς και του θανάτου.

Ποια είναι λοιπόν η βασική διαφορά ανάμεσα στην Δυτική και την Βυζαντινή Τέχνη;

Στη δυτική τέχνη, η οποία κυριαρχείται από την Αναγέννηση, οι μορφές αναπαρίστανται νατουραλιστικά και ανθρωποκεντρικά.
Στη βυζαντινή αγιογραφική τέχνη, τα πρόσωπα απεικονίζονται πνευματικά, εξαϋλωμένα και εκφράζουν, κατά τον συγγραφέα-αγιογράφο, Φώτη Κόντογλου, «[…] το φυσικό, αλλά και το υπερφυσικό». Η βυζαντινή αγιογραφία αποσκοπεί να οδηγήσει τον πιστό από την κοσμική, στην πνευματική πραγματικότητα. Έχει λειτουργικό, εκκλησιαστικό και διδακτικό ρόλο: υπενθυμίζει και διδάσκει τους βίους του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, σκηνές από ιστορικά εκκλησιαστικά γεγονότα και τα δόγματα της Εκκλησίας. Ο αγιογράφος υπογράφει «δια χειρός», δηλώνοντας ότι το χέρι του καθοδηγείται από θεϊκή έμπνευση.

Πηγή: www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-06-01/item/19423-poia-einai-i-authentiki-eikona-tis-anastaseos

Posted in Δημόσιες εμφανίσεις, Επικαιρότητα, Τύπος.